maandag 29 maart 2010

Platypus

U weet niet wat een Platypus is? Zoek het maar op: woord selecteren, rechter muisknop en direct naar de Google results. Het kunstje met de rechtermuisknop is niet algemeen bekend. Het is overigens opvallend hoeveel leuke geheimpjes internet nog heeft - zelfs voor diegenen die denken dat ze alles al weten.

Voor die groep organiseren we op de School voor Journalistiek vandaag en morgen (29 en 30 maart) De Nieuwe Media Dagen. Docenten worden in sneltreinvaart bijgespijkerd over bloggen (Fleur Besters, ED), fotograferen (Geurt Franzen, Gelderlander), video (Hella Hueck, RTL), Google & rss (Arjan Dasselaar), graphics (Wilbert Baan), UGC & crowdsourcing (Toon Toetenel, AT5) en Twitter (Heleen van Lier, Volkskrant). Daarnaast presentaties van Marcel Gelauff (NOS Nieuws), Bert Kok (journalist.nl) en Ad van Liempt.

Practise what you preach. En vandaar dit DNMD blog - kan je binnen een uur een blog aanmaken en een stukje schrijven? Ja dus. Vandaag maakten zo'n 30 docenten binnen 1.5 uur een blog. (voorbeelden: Frankmuziekt, Roza, Scherpslijper, Theevogel, DutchVisual).

Daarnaast moesten we vandaag fotograferen (voor niet-journalisten). Ik vreesde al dat je de opdracht zou krijgen om in of rondom de School voor Journalistiek iets 'nieuwswaardigs' te fotograferen. Ik kan u vertellen, het heet daar niet voor niets De Uithof - de kans dat je daar iets nieuwswaardigs tegenkomt is te verwaarlozen. Dus speelde ik vals.

Op het Amsterdamse CS zou vanmorgen de eerste tabloid (sorry: compacte) Volkskrant uitgedeeld worden door prominente Volkskranters. Mijn 'reportage' begon echter al eerder, tegen zevenen op de deurmat. Maar lag-ie: de eerste vk-tab.



Daarna naar het station waar ik trotse hoofdredacteur Broertjes, media-chef Wilma de Rek, columnisten Bert Wagendorp, Aaf Brandt Corstius & Ronald Giphart fotografeerde. Dat viel nog lang niet mee. Onderstaande foto is enigszins gelukt, vooral vanwege het poseren van Giphart en Broertjes voor de andere fotograaf - een soort Droste effect.

Mensen fotograferen is een heel gedoe, ze staan niet stil, lachen niet of niet allemaal tegelijk, er lopen ongewenste personen door het beeld, achtergronden blijken achter te storen - ik ben meer van de stillevens: "Volkskrant op Mat", dat is mijn stijl. Dus uit die categorie nog maar eentje: "Volkskrant in trein met Hollands landschap".


O ja, een Platypus is een vogelbekdier, een kruising tussen een eend, een otter, een bever en een platvoetindiaan. In de Amerikaanse journalistiek wordt het woord ook gebruikt voor een journalist die schrijft, blogt, fotografeert, filmt en radio maakt. Vanmorgen vertrok ik met de pen, laptop, Ixus, Kodak Zi6 en HTC 740 naar Utrecht. Gister geblogd, vandaag gefotografeerd, morgen Twitter en Maps - ik film op het station, monteer in trein, blog in de bus. Om 10:00 was ik al bekaf.

1 opmerking:

  1. De Platypus is ook een gerenommeerd merk cricketbal: http://www.middlepeg.com/cricketballs.htm

    En multimediajournalistiek is inderdaad doodvermoeiend. In plaats van journalisten uit te wonen door ze over 1 onderwerp 6 producten te laten afscheiden, zouden eindredacties het vermogen van journalisten om op verschillende platforms te werken anders moeten inzetten. Nl. door ze afwisselend radio, tv, internet of papier te laten doen. En door ze af en toe een dienst te laten doen die neerkomt op klantencontact: social media, netwerkbijeenkomsten, ingekomen brieven bekijken en beantwoorden.
    Succes met de rest van de Mediadag, ben benieuwd wat je nog meer gaat leren! *jaloers*

    BeantwoordenVerwijderen